sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Ajan polut -kirjoituskilpailu käynnistyy!

Suomen Tieteiskirjoittajat ry. ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. julistavat kaikille avoimen vaihtoehtohistorianovellien kirjoituskilpailun ”Ajan polut”.

Vaihtoehtohistoria on science fictionin alalaji, joka spekuloi historiassa tapahtuneilla muutoksilla sekä niiden kuvitelluilla vaikutuksilla. Millaisessa maailmassa eläisimme, jos jokin asia historiassa olisi tapahtunut toisin? Kyseessä on science fictionin kentässä jo pitkät perinteet omaava, mutta Suomessa vähemmän harrastettu genren alalaji.

”Ajan polut” -kirjoituskilpailussa haetaan vaihtoehtohistoria-novelleja, jotka käyttävät lähtökohtanaan Suomen historian käänteitä. Kisassa haetaan kaunokirjallisesti korkeatasoisia tekstejä, ei siis esimerkiksi esseitä. Tekstien tulee täyttää kaunokirjalliset vaatimukset, sen ohella että ne avaavat uusia näkökulmia Suomen historian käännekohtiin.

Kilpailun tuomareina toimivat kirjailija Juha-Pekka Koskinen, tutkija Mari K. Niemi ja sf/f-kriitikko Pasi Karppanen. Tuomaristolla on apunaan esiraati, joka valikoi jatkoon menijät tuomaristolle. Kilpailun palkintoihin on varattu 1000 euroa, jonka tuomaristo jakaa haluamallaan tavalla.

Kilpailuun lähetettävien tekstien tulee olla alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja. Kilpailutekstien kieli on suomi. Novellit tulee postittaa 30.11.2010 mennessä kolmena kappaleena osoitteeseen ”Ajan polut” -novellikilpailu, PL 538, 20101 Turku. Kilpailutöitä ei palauteta.

Tekstien tulee olla kirjoitettu joko tietokoneella tai kirjoituskoneella A4-arkeille ja vain yhdelle puolen arkkia. Rivejä arkilla saa olla korkeintaan 30 rivivälin ollessa vähintään 1,5. Fonttikoon on oltava lukukelpoista (n. 12 pts), marginaalit joka reunasta vähintään 2 cm. Tekstien enimmäispituus on 25 liuskaa annetuin asetuksin.

Kisaan osallistutaan nimimerkillä. Nimimerkin avulla kirjoittajien henkilöllisyys pysyy salassa esiraatilaisilta ja tuomareilta. Kisaan saa osallistua useammalla kuin yhdellä novellilla, mutta kunkin novellin kanssa tulee käyttää eri nimimerkkiä.

Omat yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) kirjoitetaan paperille, joka suljetaan kirjekuoreen A. Kirjekuoren päälle kirjoitetaan nimimerkki, jolla osallistuu, sekä osallistuvan novellin nimi. Novelli ja kirjekuori A laitetaan kirjekuoreen B, joka lähetetään edellä mainittuun osoitteeseen.

Sivut on numeroitava siten, että samassa yhteydessä käy ilmi myös novellin sivujen kokonaismäärä (esim. 1/12, 2/12 jne.) ja novellin nimi. Lisäksi jokaiseen sivuun tulee merkitä nimimerkki, jolla ko. novelli osallistuu, sekä novellin nimi.

Rivimääriin, marginaaleihin ja tekstin luettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Kirjoittamisen helpottamiseksi voi käyttää valmista tekstipohjaa.

Voittajat julistetaan maaliskuussa 2011, ja tuloslista julkaistaan kilpailun www-sivuilla. Palkituille asiasta ilmoitetaan erikseen. Mikäli kilpailu kerää kylliksi laadukkaita tekstejä, on ne tarkoitus julkaista omana antologianaan.

Kirjoittajille, joiden tekstien julkaisemisesta antologiassa ollaan kiinnostuneita, ilmoitetaan asiasta kuukauden kuluessa tulosten julkistamisesta. Kisan järjestäjillä on teksteihin käyttöoikeus antologiassa, eikä niitä saa julkaista muualla sitä ennen, mutta muut oikeudet teksteihin pysyvät kirjoittajilla.

Kilpailu on saanut tukea WSOY:n kirjallisuussäätiöltä.

Lisätietoja:
http://ajanpolut.blogspot.com/
ajanpolutkilpailu@gmail.com