maanantai 18. heinäkuuta 2011

Ajan polut -kirjoituskilpailu ratkennut!

Ajan polut -kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin Finncon-Animecon 2011 -tapahtumassa Turussa sunnuntaina 17.7.

Kilpailuun lähetettiin 86 novellia, kaikkiaan hieman alle 1200 sivua tekstiä. Tekstien keskipituus oli 13 sivua, mutta merkille pantavaa on, että mukana oli paljon hyvin lyhyitä tekstejä. Yksi sijoittuneista teksteistä on vain kaksi liuskaa pitkä.

Sijoittuneissa kirjoittajissa oli mukana jo alla kannuksensa ansainneita nimiä, mutta myös täysin uusia tuttavuuksia. Jakotilaisuuden jälkeen järjestetyssä paneelikeskustelussa kävi ilmi kyseessä olleen monelle ensimmäinen kirjoituskilpailusijoitus.

Historian käänteet, joita kirjoittajat käyttivät spekuloinnin lähtökohtana, sijoittuivat laajalle aikaskaalalle, Suomen kirjoitetun historian alusta viime vuosien tapahtumiin. Tekstit eivät kuitenkaan jakautuneet tasaisesti, vaan painottuivat selkeästi muutamaan historian vaiheeseen.

Jos laskuista jätetään pois Suomen ristiretket ja Nuijasota, ei Ruotsin vallan aikaan sijoittuneita vaihtoehtohistorioita juurikaan ollut, eikä esimerkiksi yhtään spekulaatiota Ruotsi-Suomen hallitsijoiden vaihtoehtoisista elämänkohtaloista. Henkilöhistoriallisia vaihtoehtoja oli mukana muutama, ja jonkinasteisena yllätyksenä myös muutama urheiluhistoriallinen spekulaatio.

Toisen maailmansodan käänteet olivat sen sijaan vahvasti edustettuna. Näitä oli teksteistä liki viidennes, lähes yhtä paljon kuin niitä tekstejä, joiden vaihtoehtohistoriallinen avainkohta sijoittuu ennen 1900-luvun alkua. Toinen ennalta arvattava suosikkikohde olivat kansalaissodan käänteet. Yksi kirjoittajien suosikkiteema olivat niin ikään dystopiakuvaukset, joita oli mukana runsaasti.

Merkille pantavaa on myös, että ”huteja” eli tekstejä, jotka menivät tavalla tai toisella ohi kilpailun teeman oli mukana niin ikään neljännes, mikä on merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi Nova-kirjoituskilpailussa. Myös muotoseikkojen noudattamisessa oli huomattavasti enemmän lipsumista kuin Novassa.

Esiraati, jonka muodostivat sf/f-kriitikko Pasi Karppanen, yleisen historian opiskelija Virpi Luoma, poliittisen historian opiskelija Juho Oksanen ja sf/f-aktiivi Leila Paananen valitsivat kisaan lähetetyistä teksteistä jatkoon 17 novellia. Näistä Pasi Karppasen, kirjailija Juha-Pekka Koskisen ja tutkija Mari K. Niemen muodostama tuomaristo valitsi voittajat.

Kilpailun finaalivaihe oli erittäin tiukka. Tuomarit päätyivätkin lopulta nostamaan ensimmäiselle sijalle kolme erilaista ja ansiokasta tekstiä. Myös toinen sija päätettiin jakaa. Tulosten selvittyä oli yllätys, että kahden ensimmäiselle sijalle nostetun, mielipiteitä jakaneen novellin takaa paljastui sama kirjoittaja.

Tulokset

1. jaettu palkinto, 200 euroa
Jotta taidat suomen kielen
Jussi Katajala, Espoo

1. jaettu palkinto, 200 euroa
Presidentin elokuut
Jussi Katajala, Espoo

1. jaettu palkinto, 200 euroa
Uusi maailma
Anne-Mari Halonen, Masku

2. jaettu palkinto, 100 euroa
Sankariäidin häpeä
Jaakko Poikonen, Helsinki

2. jaettu palkinto, 100 euroa
Toven menestysreseptit
Sirpa Kalliokoski, Nokia

Kunniamaininta, 50 euroa
Kun aamuun astuimme myrskyistä yön
Markku Rajala, Vantaa

Kunniamaininta, 50 euroa
Kyllä kansa tietää
Martti Punkeri, Uusikaupunki

Kunniamaininta, 50 euroa
Railoja
Karla Malm, Helsinki

Kunniamaininta, 50 euroa
Tyttö joka muutti maailmanhistoriaa
Hanna Myllys, Järvenpää

Tämän lisäksi kilpailun finaaliin pääsivät seuraavat tekstit. Kilpailun järjestäjät haluavat korostaa, että kuten aina kirjoituskilpailuissa, myös nyt tuomariston kokoonpano vaikutti suuresti kärjen koostumukseen. Jokainen kirjoittaja voikin olla ylpeä jatkoon pääsystään.

Anarkiaa Karjalassa
Joutsenriipus
Kuolleen miehen kengät
Lyhty
Maanmies
Puhtaat valkeat hiihtolegendat
Tahko
Varamies

Sijoittuneista sekä finaalivaiheeseen päässeistä novelleista kootaan antologia. Tekstin julkaisusta antologiassa sovitaan kunkin kirjoittajan kanssa erikseen.

Kilpailun sihteerinä toimi Leila Paananen ja tiedottajana Pasi Karppanen. Kisan järjestivät Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ja Suomen tieteiskirjoittajat ry.

Järjestäjät kiittävät WSOY:n kirjallisuussäätiötä, jonka tuki mahdollisti kisan.

Kiitokset kuuluvat tämän lisäksi myös kaikille kisan järjestämistä edesauttaneille, niin esiraadille, tuomareille kuin luonnollisesti kirjoittajillekin.

Lisätietoja:
ajanpolutkilpailu@gmail.comAjan polut -kärkeä yhteiskuvassa. Kilpailun tuomari Pasi Karppanen, Anne-Mari Halonen, Jussi Katajala, Jaakko Poikonen, Markku Rajala ja Karla Malm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti